05.12.2016

#adwentowe migawki 4-5

                                                               


Czas Adwentu bez ciastek, to nie Adwent.
Może jestem ostatnią na świecie, która zastanawia się nad tym ile przepisy, których używamy, mają tak naprawdę lat. Lub ile już pokoleń piecze/gotuje według jednego sprawdzonego sposobu?!

Przepis na poniższe ciastka ma spokojnie z 60 lat.... Babcia piekła je swego czasu z rodzynkami lub koryntkami. Te drugie są moim faworytem- latwe i szybkie a przede wszystkim kruche i naprawdę dobre w smaku.

Ciastka Koryntki* (ok.60szt.)

250g masła/margaryny
250g  cukru pudru
2 jaja
szczypta soli
skórka cytryny lub trochę soku
350g mąki
125g rodzynek koryntek (ewtl."zwykle" rodzynki)
70g wiórek kokosowych


Mąkę, margarynę (nie rozpuszczoną) i jajka zmiksować widełkami na jednolita masę. Stopniowo dodaję cukier, a pod koniec rodzynki i wiórki. Piękę 12min/200C.




*Wszyskie składniki według oryginalnego przepisu.
Osobiście dodaję inne proporcje cukru jak i rodzaju mąki.

4 Kommentare:

  1. jakie modyfikacje się sprawdzają?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. -Dalam 100g cukru (mieszalam kokosowy, cikier puder i nierafinowany-brazowy).
      -W tych 350g maki jest 100g maki kokosowej.
      - zamiast 2 jaj mozna dac 2 lyzki maki sojowej, 160g musu jablkowego lub nasion chia (chyba ok.4 lyzek)

      Löschen
  2. A dostanę przepis na "babkę na winie"???? :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Osz!!! :D hahahaha dzieki za pomysl, dodam niebawem ;)

      Löschen