21.12.2016

#adwentowe migawki 19-20


Przepis na ciasto z czerwonym winem specjalnie dla pewnej Osoby :) 

Stary jak Świat, szybki i zawsze pyszny. Przepis na dwie foremki. Piec 60Min/180C





Babka na czerwonym winie

300g masła/margaryny
300g cukru (nigdy tyle nie daje!!! max.120g)
300g mąki
2 opakowania cukru wanilinowego
6 jajek (pojedyńczo, delikatnie mieszając)
1,5 łyżeczki cynamonu i tyle samo kakao*
150g wiórek czekoladowych
1/8 litra czerwonego wina (daje ciut więcej ;)
1 proszek do pieczenia

- masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę
- stopniowo dodajemy jajka 
- następnie cynamon, kakao, czekoladę 
- ostrożnie wlewamy wino wciąż mieszając na najniższych obrotach
- na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- masę przekładamy do foremek wyłożone papierem do pieczenia

*według uznania, można rownież dać trochę przyprawy do piernika

Kommentare: