10.12.2016

#adwentowe migawki 10


Kolejny przepis z rodzaju: "łatwy i szybki": Papryki nadziewane kuskusem.
Cieszę się już niesamowicie na wigilijne potrawy - szczególną chrypkę mam na barszcz z uszkami i na makiełki. Koniec. :) That's it- więcej mi tak naprawdę do szczęścia nie potrzeba. 
Nie lubię jednak, gdy w Święta spędza się jeszcze dodatkowo dużo czasu w kuchni, znamy to wszyscy...  dlatego papryki nie tyle co są "lekkie" to naprawdę szybkie w przyrządzaniu. Można je przygotować dzień prędzej, wiec wręcz idealnie pasują na drugi dzień Świąt lub Sylwestra/Nowy Rok. 



Papryki nadziewane kuskusem, orzechami i berberysami (6szt.)

200g kuskusu
duża garść różnych orzechów (włoskie, migdały, nerkowce)
garść berberysów (ewtl. żurawina/dzika róża - coś, co w smaku jest kwaśnawe niż słodkie (jak np. rodzynki)
150g sera tartego
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry)
sos sojowy

Kuskus przyrządzić według wskazówek na opakowaniu.
Paprykom obciąć górną część i wyciągnąć środek. Wstawić do żaroodpornego naczynia.
W międzyczasie można podprażyć na patelni orzechy lub ominąć ten krok i od razu posiekać je na nierówne, małe kawałki.
Razem z berberysami dodać do kuskusu i wymieszać z przyprawami i łyżką sosu sojowego.
Wsypać starkowany ser i całość przełożyć do wnętrza papryk. 
Nadzienie posypać ponownie serem, przykryć górną częścią i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 20-25min/200C aż papryki będą "al dente" :) 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen